Zevenheuvelennacht – recap

Zevenheuvelennacht – recap

Afgelopen zaterdagavond liep ik samen met Yannick de Zevenheuvelennacht. En zoals ik altijd doe had ik van te voren een doel voor mezelf in mijn hoofd. Ik wilde deze wedstrijd graag sub 38:00 lopen. Of dat gelukt is lees je hier. 

Eigenlijk had ik na de Hoge Veluwe niet meer echt heel erg snel gelopen. Ik had wel een aantal keer een interval gedaan maar hierbij mag je ook wandelen dus dan is het logisch dat je ook wat sneller loopt. In de week van de wedstrijd liep ik nog een keer een tempoloop van 3 kilometer en deze ging zo goed dat het sub 38:00 minuten doel geboren was. Had ik me alleen even vies vergist in de hoogte van de heuvels tijdens de Zevenheuvelennacht..

Want natuurlijk hebben we op heuvels getraind de afgelopen weken. Deze hebben we hier alleen niet echt dus trainden we op bruggen. Elke week liep ik braaf een bruggenloopje en het ging eigenlijk steeds makkelijker. Hierdoor dacht ik dat ik hier wel goed op getraind was. Maar toen ik de eerste heuvel in Nijmegen zag wist ik dat het zwaar ging worden, het leek wel een berg.. Maar laten we beginnen bij het begin.

Zaterdag was ik eigenlijk nog helemaal niet zo zenuwachtig. Misschien kwam dat omdat we pas in de avond gingen lopen. De hele dag bijna niet aan de Zevenheuvelennacht gedacht en daardoor ook een beetje moeten haasten om uiteindelijk de juiste trein te pakken. Goed bezig haha. Maar we waren ruim op tijd in Nijmegen en hebben daar nog een rondje over de Zevenheuvelennacht Expo gelopen en nog een cola gedronken bij een café.

Toen het tijd was trokken we met tegenzin onze jas uit en borgen deze op bij de garderobe. Snel naar het startvak om wat warmte te zoeken tussen de mensen die daar al stonden. Yannick kreeg eerst geen verbinding met zijn horloge en voordat we het wisten was het startschot al gegeven. Gelukkig deed zijn horloge het wel net op tijd!
zevenheuvelennacht-3
Kilometer 1
In de eerste paar 100 meter is onze snelheid 4:20-4:30 en dit is natuurlijk veel te snel. Ik ga een beetje verlangzamen en raak hierdoor Yannick meteen al kwijt. Shit, normaal lopen we altijd samen dus ik ben heel erg benieuwd hoe dit uitpakt. (pace 5:15)

Kilometer 2
Ik loop eigenlijk best wel lekker. Het is een leuke route en doordat de start in een zandloper ging is het eigenlijk ook nergens heel druk op het parcours. Er lopen natuurlijk wel veel mensen om me heen maar het is een heel erg breed parcours waardoor iedereen wel ruimte heeft en als ik wil inhalen kan dit altijd meteen. (pace 5:30)

Kilometer 3
Eigenlijk was de vorige kilometer iets te langzaam dus ik wil versnellen, maar dan zie ik de eerste ‘heuvel’ (het is gewoon een berg hoor). Ik ren deze op en ik heb er vertrouwen in dat het goedkomt. Maar terwijl ik erop ren heb ik ook het idee dat ie nooit meer ophoudt. Gelukkig ben ik op een gegeven moment boven maar de route blijft vals plat, hier verlies ik veel tijd. (pace 5:39).

Kilometer 4
Ook in deze kilometer zit nog een heuvel en deze is ook nog eens pikdonker. Ik zie bijna niks want ik ben nachtblind. Ook hier lijkt er geen einde aan te komen maar komt er gelukkig wel. Ook deze hele kilometer heb ik het idee dat we blijven stijgen. (pace 5:29).

Zevenheuvelennacht
Kilometer 5
Aan het begin van deze kilometer lopen we nog omhoog maar dan ineens begint de afdaling. Mijn benen bewegen vanzelf en ik begin te versnellen. En dit blijf ik ook doen want ik wil hier weer tijd goedmaken. Ik had mijn doel een beetje laten varen maar nu met deze daling geloof ik er weer in. (pace 5:12)

Kilometer 6
Ook deze kilometer blijf ik versnellen en deze is uiteindelijk het snelste van mijn hele race. Ik had nooit durven dromen dat ik ooit zo’n snelle kilometer kon lopen aan het einde van zo’n zware race. Ik loop echt heerlijk en ben blij met de afdaling want daardoor hoef je zelf iets minder te doen. (pace 4:55)

Kilometer 7
De laatste kilometer. De afdaling stopt en ik moet weer op eigen kracht verder. Dit is toch iets zwaarder dan ik dacht maar ik kan het snelle tempo wel aardig volhouden. Vooral ook met het vooruitzicht dat ik mijn doel heel dik ga halen. Ook staat hier heel veel publiek en dat is ook heel erg fijn. Voordat ik het weet ben ik bij de finish en zit mijn race erop. (pace 5:04)

Zevenheuvelennacht

Mijn uiteindelijke tijd was: 37:14. Ik had dit nooit verwacht. Ik had natuurlijk zelf het doel sub 38:00 bedacht maar ik wist dat dit heel zwaar zou worden en dat er een grote kans zou zijn dat ik dit helemaal niet zou halen. Daarom ben ik juist zo trots en blij dat het wel gelukt is. Vooral omdat het zo’n rare race was. Normaal loop ik wel redelijk vlak maar zoals je ziet is dat hier totaal mislukt.

Volgend jaar ben ik terug en dan misschien wel voor de hele!

Liefs Jessica

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *