Damloop by Night – recap

Damloop by Night – recap

Zoals jullie al gelezen hebben heb ik op 17 september de Damloop by Night gelopen. Dit is het kleine zusje van de Damloop en hierbij loop je ‘maar’ 8 kilometer in plaats van 16. Dit was een perfecte afstand voor ons op dat moment. 

Ik wil vanaf volgende week elke maandag een recap doen van wat ik die week ervoor allemaal deed. Maar ik heb van afgelopen week te weinig foto’s dus vandaar dat ik het deze week even anders aanpak. Ik neem jullie mee in mijn 8 kilometer door Zaandam tijdens de Damloop by Night!

Omdat het weer een wedstrijd was sinds lange tijd was ik heel erg zenuwachtig. Ik train altijd met mijn vriend maar zoals je op bovenstaande foto ziet hebben we nog een aantal andere vrienden enthousiast kunnen krijgen voor de wedstrijd. Het was heel erg gezellig om met zijn alle mee te doen aan deze wedstrijd. Vooral omdat ik hetzelfde tempo heb als mijn vriend en een vriend van ons. Zo konden we een groot gedeelte van de wedstrijd ook samen lopen.

We stonden al vrij vroeg in het startvak omdat iedereen toch een beetje zenuwachtig was. Hier moesten we dus redelijk lang wachten en daarvan werd iedereen nog een beetje zenuwachtiger. Toen het startschot eindelijk klonk kon het dan eindelijk echt beginnen. Ik zag in mijn ooghoeken Leon ervandoor gaan. Hij had een heel erg scherp doel gesteld dus hij schoot er meteen vandoor.

Damloop

Kilometer 1
Deze kilometer liepen we een beetje te snel, dit omdat het natuurlijk altijd gebeurt en ook omdat het heel erg druk was op het parcours. Door af en toe een beetje te versnellen en hier en daar een sprintje te trekken was het makkelijker om een rustigere plek te zoeken en zo uiteindelijk in ons eigen tempo te gaan lopen. Ik liep hierbij nog bij Yannick en Sergio maar liet ze hierna gaan want dit tempo ging ik niet 8 kilometer lang volhouden. (pace 5:26)

Kilometer 2
Dit was uiteindelijk de langzaamste van mijn hele wedstrijd. Ik probeerde hier namelijk weer even wat gas terug te nemen zodat ik uiteindelijk wel de hele wedstrijd kon volhouden. Ik liep nog steeds achter Yannick en Sergio maar dit hadden zij niet door. (pace 5:59)

Kilometer 3
Ik merkte dat kilometer 2 te langzaam ging en kwam nu eindelijk echt in mijn eigen tempo. Vond het aan het begin erg lastig om dit te vinden. Daaraan merkte ik heel erg dat ik lang geen wedstrijden meer had gelopen. Ik gaf wat gas zodat ik weer samen met Yannick en Sergio kon lopen. (pace 5:44)

Kilometer 4
Ik kreeg het hier stiekem wel wat zwaarder want we liepen op een hoger tempo dan tijdens de trainingen. Maar ik ben ervan overtuigd dat je tijdens een wedstrijd altijd net wat meer kan dus ik wilde dit tempo wel graag volhouden. Ook kwam in deze kilometer de eerste heuvel. Deze hadden we niet verwacht dus dit was een onaangename verassing haha. We lagen na deze helft 20 seconden achter op schema. (pace 5:39)

Kilometer 5
Hier gooiden we dus het tempo nog een klein beetje omhoog (dacht ik) om die 20 seconden toch goed te maken in de tweede helft van de wedstrijd. Ik kreeg het steeds zwaarder en moest Yannick op een gegeven moment laten gaan. Sergio liep toen al ergens iets verder voor ons dus vanaf hier moest ik het alleen doen. Yannick verdween steeds een stukje meer maar Sergio bleef wel voor me lopen. Hem heb ik de laatste kilometers als haas gebruikt. (pace 5:42)

Kilometer 6 en 7
Er kwamen hier steeds wat smalle straatjes en bruggetjes voorbij zodat het moeilijk was om mijn eigen tempo vast te houden. Maar ik wist dat ik mijn doel net wel of net niet ging halen dus ik probeerde wel zo snel mogelijk te blijven lopen. Het hielp ook dat ik Sergio kon blijven volgen op dit stuk. (pace 5:38 en 5:45)

Kilometer 8
Sergio versnelde iets sneller dan ik dat wilde doen dus ook hem liet ik gaan. Op het moment dat ik wilde versnellen liepen er allemaal mensen met zijn 4en op een rij waardoor ik er bijna niet langs kon. Dit is echt irritatie nummer 1 tijdens een wedstrijd. Ga alsjeblieft rechts lopen als je niet zo snel bent.. Uiteindelijk kwam ik in 45:09 de finish over, gemiddelde pace 5:38. Dit was 9 seconden langzamer dan ik wilde dus ik was wel een klein beetje teleurgesteld. Maar dit duurde gelukkig niet heel lang. (pace 5:14)

Nu kan ik terugkijken naar een leuke wedstrijd. Het was een mooi parcours en ook leuk dat het langzaam donker werd tijdens de wedstrijd! Volgend jaar kom ik terug maar dan voor de echte Damloop.

Liefs Jessica

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *